RenSti-team-photo

Kommentar Til Artikler Om Kreditsvindel I Politiken Og Zetland

Politiken og Zetland har i dag udgivet en række artikler, der beskriver to sager, hvor der bliver snydt med CO2-kreditter og klimakompensation. Det handler om to eksempler med pyramidespil og private selskaber i skattely, hvor almindelige borgere snydes. Der bliver bl.a fortalt, at en virksomhed har snydt med annulleringen af over 2 mio. CO2-kreditter. En anden virksomhed beskæftiger sig ikke direkte med CO2-kompensation, men lover derimod økonomisk gevinst, hvis der investeres i træbeplantning.

Det fremstiller den generelle CO2-kompensations branche dårligt, og man kan nemt komme til at tro, at de omtalte scenarier er repræsentative for branchen. Sagerne rammer forbi, hvad vi laver i RenSti, og det har derfor givet os anledning til at skrive en kommentar til sagen her.

Hvordan kunne det ske?
Når man køber en CO2-kredit registreres annulleringen af kreditten. Den givne virksomheden har dog købt kreditterne og efterfølgende oprettet deres eget private kreditregister, så de kunne snyde og sælge de samme kreditter om og om igen. I virkeligheden har det betydet, at klimabevidste menneskers bidrag ikke har gjort nogen forskel.

Det er vigtigt for os at understrege, at der ikke er tale om et retvisende billede af hele markedet for CO2-kreditter og CO2-reducerende projekter. Artiklerne udstiller et svindelnummer, som ingenting har med rigtig klimakompensation at gøre. Disse mennesker har simpelthen udnyttet folks gode hjerter til at lokke penge, uden at give bevis på hvad pengene er brugt på. Netop derfor lægger vi i RenSti altid vores kvitteringer op og du kan finde dem her.

Hvorfor det ikke betyder noget for branchens generelle troværdighed, og kompensation gennem RenSti
Når kreditter købes, bliver de trukket ud af markedet sådan, at den – og den tilhørende CO2-reduktion – ikke kan sælges igen. Den procedure overholder 99,9% af dem, der beskæftiger sig med køb og salg af CO2-kreditter. Som Morten Pedersen, projektchef i Niras, siger i Politken: »Såfremt man har “retired” en CO2-kredit, har den ikke længere en værdi på markedet«. Han har i 20 år beskæftiget sig med klimakreditmarkedet og aldrig tidligere hørt om, at kreditter er blevet solgt i et nyt register, efter at de er blevet annulleret i et andet.

I de officielle registre ‘APX’ og ‘GS registry’ bliver alle vores kreditter registreret, og alle kan finde dem derinde. Alle vores kvitteringer bliver lagt op på vores hjemmeside, for at sikre fuld gennemsigtighed.

I december måned annulerede vi 18.690 CO2-kreditter på vegne af vores medlemmer. Det er vores største enkeltstående opkøb af kreditter indtil videre, og det er vi rigtigt stolte af! Du kan finde kvitteringerne på annulleringen af alle vores CO2-kreditter her.

Støtten er udelukkende gået til projekter, der er verificeret af de absolut strengeste standarder i industrien: Gold Standard og Verified Carbon Standard. Det sikrer, at tredjeparter løbende tjekker op på projekterne og verificerer, at de rent faktisk reducerer den lovede mængde CO2 i atmosfæren.

Er du stadig i tvivl om, hvad der er hoved og hale i det hele, er du altid velkommen til at kontakte os – det kan være på Facebook, telefon eller på mail. Vi vil gøre alt, hvad vi kan for, at alle jer medlemmer stadig føler sig sikre på, at jeres bidrag gør en forskel. Vi eksisterer kun pga. jer, og vil rigtigt gerne have, at I føler jer sikre i det.