bolig-optimer

Sådan energioptimerer du din bolig:

7 gode tips

Et dårligt energimærke er skidt for både varmeregning og klima. Her får du syv gode tips til hvordan du energioptimerer din bolig.

Vinteren er på vej og vi går nogle kolde måneder i møde. Du har måske endda allerede tændt for varmen derhjemme.

Men opvarmning af vores boliger er faktisk en af de helt store poster på klimaregnskabet. En gennemsnitlig dansk bolig udleder i gennemsnit 1.3 ton CO2 hvert år.

Det tal kan dog bringes væsentligt ned, hvis man f.eks. får nye vinduer eller isolerer væggene.

Her får du et par gode råd til, hvordan du energioptimerer din bolig:

Loftet
Meget af varmen forsvinder ud igennem dårligt isolerede loftrum, især i ældre huse. Hvis man er lidt handy anlagt, kan man selv efterisolere loftet uden det store besvær. Er der eksempelvis 100 millimeters isolering i forvejen, vil det koste 15-20.000 kroner for materialer til 100 kvadratmeter loft, hvilket betaler sig selv hjem efter 5-7 år.

Muren
Et andet nemt og effektivt tiltag er at få hulmursisoleret. Ældre huse har ofte 70-100 millimeter luft mellem forreste mursten og bagerste mursten. For 90-100 kroner pr. kvadratmeter kan man få det mellemrum isoleret, hvilket betaler sig selv hjem efter 5-7 år.

Termostater
Der kan være op til 10 procents besparelse at hente på varmeregningen, hvis man skifter gamle termostater ud med nye. Typisk vil man kunne spare omkring 100 kroner om året pr. termostat, som man udskifter. De koster mellem 200-500 kroner og det er let at udskifte dem. Det vil betale sig hjem igen på 2-5 år.

En anden mulighed er at få et såkaldte ”smart-termostat”, hvor man kan styre varmeforbruget efter hvornår man er hjemme, når man sover osv. På den måde bruger man ikke unødvendige mængder varme når man ikke har brug for det.  

Døre og vinduer
Vinduers tætningslister kan blive mindre tætte med årene, og det er faktisk både nemt og billigt at udskifte dem. Tætningslister koster 10-50 kroner pr. meter. Den reelle effekt på varmeregningen er svær at give et eksempel på, da det kommer an på hvor utætte tætningslisterne er.

Rørene
En stor del af varmen kan være spildt energi, hvis rør i f.eks. kælder eller loftrum ikke er isolerede. Der er mindst 200 kr. at hente årligt, pr. meter varmeførende rør du isolerer. Det kan købes for blot 10-40 kroner. pr. meter, så det kan ganske hurtigt betale sig tilbage.

Vinduerne
Hvis man har ældre vinduer, kan det nogle gange betale sig at skifte ruderne ud eller sætte forsatsruder op. Udskiftning til energiruder koster ca. 2.000 kr. pr. kvadratmeter, mens nye vinduer koster omkring 8.000 kroner. Alt afhængig af typen kan forsatsvinduer monteres for 500-2.000 kroner.  

VVS-installationer
En anden mulig forbedring, af lidt større karakter, er at udskifte varmeinstallationerne. Det er f.eks. meget tungere på CO2-regnskabet at benytte et gammelt oliefyr, frem for gas- eller fjernvarmeanlæg. Derudover er der selvfølgelig også muligheder som solenergi, jordvarme eller vindenergi, som kan tilføre huset billigere og mere bæredygtig energi.

Men…
Det er ikke altid at vi er herre over disse ting. Bor man f.eks. til leje, er det ofte ikke en mulighed at lave de foreslåede forbedringer. Og når det så er sagt, vil det stadig have et aftryk på klimaet at du varmer din bolig op, uanset om der er godt styr på alle disse parametre. Her kan det være en mulighed at CO2-kompensere for det aftryk det ikke er muligt for en at reducere.

Prøv vores CO2-beregner og find ud af hvor stor en del af dit klimaregnskab der kommer fra din bolig

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vi fjerner 100KG CO2 på dine vegne. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vi fjerner 100KG CO2 på dine vegne.