madlavning_blog

Sådan sparer du energi under madlavningen

Der er nemme klimapoint at hive hjem under madlavningen. Her får du nogle simple og overskuelige tips til hvordan du sparer energi under madlavningen


Vælg de rigtige gryder
Når du benytter kogepladen til at koge grøntsager eller lignende, er det det vigtigt, at gryden ikke er ustabil og står fast på kogepladen. Derudover er det også vigtigt at du vælger en gryde der passer til mængden af den mad du laver. 

Man bør også holde sig fra at bruge gryder der er mindre end kogepladens størrelse. Det kan faktisk kræve op mod 25% mere energi at varme gryden eller stegepanden op.

Det kræver meget energi og lave damp. Derfor er det en god idé at brug et låg til gryden, så slipper varmen ikke ud af gryden. 


Rens emhætten
Et andet simpelt tip er at rense emhætten lidt oftere, gerne en gang om måneden. Der samler sig enormt hurtigt fedt og snavs i emhætten, hvilket gør at den skal køre på et trin højere, som både kræver mere strøm, men også støjer mere. 


Opvarm madrester i mikrobølgeovnen
Det kræver som sagt meget energi at varme både kogeplade og gryde op, så det er altså meget mere energieffektivt at varme sine madrester op i mikrobølgeovnen. 


Kog vand med el-kedlen
Det er mere effektivt at varme vand op i elkedlen, frem for i en gryde på komfuret, da det stort set kun er vandet der bliver opvarmet i elkedlen, hvorimod hele gryden og kogepladen også skal varmes op på komfuret. 

Men det er dog ikke nødvendigvis mere effektivt at gøre varme vand op i elkedlen først, hvis man alligevel hælder det i gryden, hvis man eksempelvis skal koge æg. Det kan godt være det går hurtigere at gøre det på denne måde, men så varmer man alligevel begge dele op.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vi fjerner 100KG CO2 på dine vegne. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vi fjerner 100KG CO2 på dine vegne.